Protestas en Madrid – Sobre el 15-M

Film til spanskundervisningen

KÆRE SPANSKLÆRER

Du og dine elever kan desværre ikke længere logge ind til Tengberg Medias film med UNI-Login, da jeg har måttet afslutte mit mangeårige samarbejde med UNI-C/STIL.

Hvis den skole, hvor du er ansat, tidligere har købt licens til filmen Protestas en Madrid eller hvis du er ny kunde, bedes du sende en mail til Tengberg Media, og du vil modtage et kodeord, som giver adgang til filmen.

Du og dine elever vil stadig kunne klikke jer frem og tilbage i filmens kapitler samt vælge, om I vil se den med eller uden undertekster. Det nye er blot, at man ikke længere kan logge sig ind med UNI-Login. Det er som at skifte en hoveddørs-nøgle.

Jeg beklager ulejligheden for jer, der tidligere har købt – og håber, at I vil tage godt imod den ny ordning.

PS Har din skole købt licens til flere Tengberg Media film, skal du blot skrive dette i mailen. Du vil herefter modtage et kodeord til hver film.

Sådan gør du, hvis du har licens
Som spansklærer eller elev på en skole med licens skal du blot
klikke på linket her
– skrive den kode, du har fået tildelt fra Tengberg Media

OBS! Der gælder de samme ophavsretsmæssige betingelser som tidligere:
Denne adgang gælder kun for lærere og elever på den skole, der har købt licensen. Man kan således ikke tage koden/filmen med sig, hvis man som spansklærer underviser på flere skoler, eller hvis man som lærer/elev skifter skole.

Den spanske 15-M bevægelse, også kaldet los indignados (= de vrede), opstod i maj 2011, kun få måneder efter det Arabiske Forår. Mange spaniere ønskede at gøre noget aktivt for at påvirke de politiske beslutningsprocesser i positiv retning og være med til at ændre landets kritiske situation.

Hovedpersonen Ana
Filmen er en optimistisk vinkel på, hvad der kan komme ud af en fælles indsats på græsrodsniveau. Selv om den relaterer til en bestemt epoke, er den klassisk, fordi den viser, hvordan et personligt engagement i politisk arbejde kan give livsindhold hos et ungt menneske.  Ana, 36 år og psykolog, er aktiv i 15-M i Moratalaz, en forstad til Madrid. Det politiske arbejde giver hende både kammeratskab og bevidsthed om samfundets spilleregler, og hun er ikke bange for at bruge store ord som fx solidaritet. Det politiske engagement giver hende et meningsfyldt liv.

Gennem Ana hører vi om nogle af 15-Ms idealistiske mål og resultater. Fx er der oprettet alternative forbrugergrupper, så folk kan købe direkte hos producenten og springe mellemhandlerne over. Der er tidsbanker, hvor folk kan bytte ydelser som fx engelsktimer med psykologhjælp.

15-M bevægelsen organiserer sig gennem folkeforsamlinger på pladser eller i parker. Der er ingen ledere, så møder styres ved hjælp af vedtagne kommunikationstegn, som Ana viser os.

To generationer
Protestas en Madrid viser også at 15-M bevægelsen favner alle aldre. I filmen møder vi Anas mor, som også hedder Ana, er 60 år og aktiv i bevægelsen. Dels maler hun plakater og bannere til demonstrationerne, dels er hun med i 15-M’s orkester, Orquesta Solfónica, som optræder ved demonstrationerne. I filmen maler hun på en plakat med et motiv, hun har lånt fra Goya, og hvis mening hun forklarer og sætter ind i et samfundsperspektiv. Desuden oplever vi hende medvirke i Solfónica orkestrets kor.

Varighed 19 min.

Se begyndelsen af filmen her

Pris/betingelser
Skolelicens. Pris 1600 kr. ex moms
Skolelicensen er uden tidsbegrænsning. Købes hos tengbergmedia.com

Med skolelicens har alle på din skole adgang til filmen. Den streames fra tengbergmedia.com, og du og dine elever kan se den på din computer, ipad eller smartphone. I kan arbejde med den på skolen, derhjemme eller tage den med på studieturen til Spanien, hvor dine elever kan arbejde med den på steder med wifi.

Obs! En film købt til en skole, må kun anvendes på den samme skole. Man kan således ikke ‘tage filmen med sig’, hvis man som lærer eller elev skifter skole.

Adgang med skolelicens via tengbergmedia.com.

Bonusmateriale
Ved køb af filmen kan du rekvirere de spanske/danske undertekster, fotofeature samt arbejdsspørgsmål ved at sende en mail til birgit@tengbergmedia.dk

Location Madrid (juli 2012)
Koncept, kamera, redigering Birgit Tengberg
Musik Santiago Ibarretxe

Tekster til sangen L’estaca, som synges i filmen.
catalansk eller på spansk

Filmens 11 kapitler kan ses hver for sig eller i et samlet forløb med spanske eller danske undertekter – eller helt uden.

 1. El principio / Begyndelsen
 2. Gestos / Kommunikationstegn
 3. ¿Quiénes somos? / Hvem er vi
 4. Deshaucios / De udsatte
 5. Medios sociales / Sociale medier
 6. Dos generaciones / To generationer
 7. Grupos de consumo / Forbrugergrupper
 8. Confianza / Tillid
 9. Bancos del tiempo / Tidsbanker
 10. Resultados / Resultater
 11. Visiones y deseos / Visioner og ønsker