Vil du se klip fra filmen?

La pescadería. El alma del barrio

Fiskeforretningen Pescados Alofer Mariscos ligger i Calle Esgrima, en lille gade i Madrids centrum. Forretningen er ikke stor, men trækker kunder som en magnet. Stemningen er intens, og kvaliteten er i top. Her er diskussioner om opskrifter og priser – eller om den sidst ankomne i køen. Lyden af klingende sakse akkompagnerer den ivrige snakken, og nu og da gribes en fisk i flugten. Fiskehandlerne kan deres håndværk, og fisk filetteres med imponerende præcision og brede knive.

La pescadería. El alma del barrio er et nedslag i et farverigt miljø i et kvarter i forandring. Et slags Madrids svar på Nørrebro. Forretningen er således et spejl på livet udenfor, på et land, der har åbnet op for indvandrere af forskellige nationaliteter.

Filmen viser desuden sider af spansk dagligdagskultur, der om et par generationer kan komme til at se anderledes ud. Indkøbsvaner ændrer sig, og mange spanske kvinder har ikke længere tid til at bruge en formiddag i selskab med indkøbsvognen. Den moderne, udearbejdende husmor må ty til hurtig og nem mad.

STREAM FILMEN HERFRA
Husk at skrive det tildelte kodeord.

Pris
DVD eller streaming: 600 kr. ex moms
Varighed 16 min.

Bonusmateriale
Til filmen hører udskrift af undertekster, gloser og arbejdsspørgsmål. Alt dette kan du gratis hente ned.

Det gyldne snit

 

 

 

Filmen modtog Forskningsnettets pris Det Gyldne Snit 2008 for bedste brug af levende billeder i en læringsmæssig kontekst.

Filmens kapitler

 1. Fisk og fiskehandleren
  Fiskehandleren Angel kender sine kunder og gør indkøbssituationen til et underholdende tableau. Vi hører om hans arbejdstider og den sparsomme fritid.
 2. Kvarteret og indvandrere
  For år tilbage var der masser af spanske dagligvarebutikker i kvarteret, hvor fiskeforretningen ligger. Nu er der en gros-butikker med tøj, tasker og nips. Ejerne er indvandrere af kinesisk, arabisk, afrikansk og sydamerikansk oprindelse. Indvandrerne er med til at præge gadebilledet, ikke blot med deres forskellighed men også med deres karakteristiske indkøbsposer.
  Said og Julio César arbejder i fiskeforretningen. Said fortæller om kvarteret i forandring og Julio César om at arbejde som indvandrer i Spanien.
 3. Kunder og indkøbsvaner
  I fiskeforretningens kontor sidder Marisa og trykker på tasterne. Hun fortæller om kundernes indkøbsvaner, om pescado blanco (fedtfattig fisk) og pescado azul (fed fisk). Desuden giver hun en karakteristik af den traditionelle og den moderne spanske husmor.
 4. Euro
  Julia elsker sin fiskeforretning. Hun er den ældre, trofaste husmor, der kommer hver dag – også selv om hun synes, at Spanien er blevet lige lovlig dyr.