Project Description

Protestas en Madrid – Sobre el 15-M

Film til spanskundervisningen.

Den spanske 15-M bevægelse, også kaldet los indignados (= de vrede), opstod i maj 2011, kun få måneder efter det Arabiske Forår. Mange spaniere ønskede at gøre noget aktivt for at påvirke de politiske beslutningsprocesser i positiv retning og være med til at ændre landets kritiske situation.

Hovedpersonen Ana
Filmen er en optimistisk vinkel på, hvad der kan komme ud af en fælles indsats på græsrodsniveau. Den viser, hvordan et personligt engagement i politisk arbejde kan give livsindhold hos et ungt menneske, som ikke er bange for at bruge store ord som fx solidaritet. Ana, 36 år og psykolog, er aktiv i 15-M i Moratalaz, en forstad til Madrid. Det politiske arbejde giver hende både kammeratskab og bevidsthed om samfundets spilleregler, og på denne måde får hun et meningsfyldt liv ud af en krise i et land, der økonomisk bevæger sig i den forkerte retning.

Gennem Ana hører vi om nogle af 15-Ms idealistiske mål og resultater. Fx er der oprettet alternative forbrugergrupper, så folk kan købe direkte hos producenten og springe mellemhandlerne over. Der er tidsbanker, hvor folk kan bytte ydelser som fx engelsktimer med psykologhjælp.

15-M bevægelsen organiserer sig gennem folkeforsamlinger på pladser eller i parker. Der er ingen ledere, så møder styres ved hjælp af vedtagne kommunikationstegn, som Ana viser os.

15-M bruger sociale medier som Facebook og Twitter samt deres eget, N-1. Fx når der skal indkaldes til møder, demonstrationer, eller når der skal lægges kontroversielle videoklip ud, som folk har optaget på deres mobiltelefon.

To generationer
Protestas en Madrid viser også at 15-M bevægelsen favner alle aldre. I filmen møder vi Anas mor, som også hedder Ana, er 60 år og aktiv i bevægelsen. Dels maler hun plakater og bannere til demonstrationerne, dels er hun med i 15-M’s orkester, Orquesta Solfónica, som optræder ved demonstrationerne. I filmen maler hun på en plakat med et motiv, hun har lånt fra Goya, og hvis mening hun forklarer og sætter ind i et samfundsperspektiv. Desuden oplever vi hende medvirke i Solfónica orkestrets kor.

Varighed 19 min.

Se begyndelsen af filmen her

Skolelicens. Pris 1500 kr. ex moms
Skolelicensen er uden tidsbegrænsning. Købes hos tengbergmedia.com

Med skolelicens har alle på din skole adgang til filmen. Den streames fra tengbergmedia.com, og du og dine elever kan se den på din computer, ipad eller smartphone. I kan arbejde med den på skolen, derhjemme eller tage den med på studieturen til Spanien, hvor dine elever kan arbejde med den på steder med wifi.

Adgang med skolelicens med UNI•Login via tengbergmedia.com.

Har du købt licens til filmen, kan du logge ind via linket her

Bonusmateriale
Ved køb af filmen kan du rekvirere de spanske/danske undertekster, fotofeature samt arbejdsspørgsmål ved at sende en mail til birgit@tengbergmedia.dk

Location Madrid (juli 2012)
Koncept, kamera, redigering Birgit Tengberg
Musik Santiago Ibarretxe

Link til det alternative sociale medie N-1

Tekster til sangen L’estaca, som synges i filmen.
catalansk eller på spansk

Filmens 11 kapitler kan ses hver for sig eller i et samlet forløb med spanske eller danske undertekter – eller helt uden.

 1. El principio / Begyndelsen
 2. Gestos / Kommunikationstegn
 3. ¿Quiénes somos? / Hvem er vi
 4. Deshaucios / De udsatte
 5. Medios sociales / Sociale medier
 6. Dos generaciones / To generationer
 7. Grupos de consumo / Forbrugergrupper
 8. Confianza / Tillid
 9. Bancos del tiempo / Tidsbanker
 10. Resultados / Resultater
 11. Visiones y deseos / Visioner og ønsker